Alvast voorbereiden

Voorbereiden op jouw assessment

Leuk dat je een assessment bij ons komt doorlopen! Je wilt natuurlijk weten wat je kunt verwachten. We vertellen je er alles over op deze pagina.

Contact
Aanleiding

Waarom een assessment?

Een assessment is bedoeld om inzicht te geven in jouw persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten. Je hebt misschien gesolliciteerd op een functie en jouw potentiële werkgever wil weten of er een match is en hoe jij het beste op weg geholpen kunt worden in je nieuwe baan. Misschien is het assessment ingezet omdat je je verder wilt ontwikkelen of omdat je een loopbaanvraag hebt.

Jouw assessment

Hoe gaat jouw assessmentdag eruitzien?

Een assessment bij ons bestaat altijd uit verschillende onderdelen: testen en vragenlijsten op het vlak van persoonlijkheid en intelligentie, een gesprek met de psycholoog die jouw assessment leidt en diverse praktijksimulaties.

Persoonlijkheidsvragenlijsten

In de uitnodiging tref je een link aan naar een aantal persoonlijkheidsvragenlijsten. We vragen je om deze voorafgaand aan het assessment in te vullen. De uitkomsten worden op de assessmentdag met je besproken.

Interview

De dag begint met een persoonlijk gesprek tussen jou en de psycholoog die het assessment leidt. Het gesprek gaat onder andere over je werkervaring, kwaliteiten en drijfveren

Intelligentietest

Meestal is een intelligentietest onderdeel van het assessment. Met behulp van deze test krijgen wij inzicht in jouw denkniveau. De test bestaat uit meerdere onderdelen, meestal cijfer- en figurenreeksen en verbale analogieën. Het hangt van de vraagstelling af welke tests precies onderdeel uitmaken van jouw assessment. Wil je alvast een keer oefenen? Dat kan via deze link.

Praktijksimulaties

Jouw assessment zal uit een aantal praktijksimulaties bestaan. Hiermee kun je laten zien welke competenties je in huis hebt en ook wat je daarin nog zou willen en kunnen ontwikkelen. Hieronder beschrijven we een aantal voorbeelden van praktijksimulaties.

Gesprekken

We leggen je een situatie voor die je ook in je functie tegenkomt en vragen je om het gesprek hierover aan te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een leidinggevend-, commercieel- of adviesgesprek zijn, of een gesprek met een collega waarin je samen een probleem moet oplossen. Na afloop bespreken we hoe het ging en krijg je feedback en tips.

Management game

Deze opdracht bestaat meestal uit een inbox met e-mails die je gaat verwerken. Hier gaat het om analyseren, plannen, organiseren, delegeren, beslissingen nemen, etc.

Analytische casus

We vragen je om je te verdiepen in een vraagstuk en daarover met een advies te komen. Je krijgt eerst de tijd om de casus te lezen en deze te analyseren. Daarna vindt er een gesprek over plaats.

Na afloop

Hoe ziet het vervolg eruit?

Na afloop van het assessment beschrijft de begeleidend psycholoog de uitkomsten in een uitgebreide rapportage. Jouw competenties, kwaliteiten en ontwikkelpunten worden beschreven en de vraagstelling voor het assessment wordt beantwoord. De rapportage wordt altijd eerst met jou gedeeld en besproken. Wij delen de rapportage alleen met jouw (potentiële) werkgever als jij daar toestemming voor geeft.

Heb je vragen? Hieronder staan antwoorden op veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Bel of mail ons gerust!

Veelgestelde vragen van deelnemers

Wat houdt een assessment in?
Hoe kan ik mijn assessment voorbereiden of oefenen?
Wat is jullie aanpak bij assessments?
Hoe komt mijn rapportage tot stand?
Hoe lang duurt het assessment? Wordt er een lunch verzorgd?
Kan mijn assessment ook online plaatsvinden?
Wat zijn de ervaringen van andere deelnemers?
Zijn jullie aangesloten bij een beroepsvereniging?
Hoe gaan jullie met mijn persoonsgegevens om?
Zijn jullie makkelijk bereikbaar?
Waar kan ik terecht met mijn andere vragen?