Competentiescan als voorselectie

Competenties en intelligentie als basis voor een eerste selectie.

Eén van de gemeenten die wij tot onze klantenkring mogen rekenen, heeft moeite om in deze krappe arbeidsmarkt nieuwe beleidsmedewerkers te vinden. Het idee werd opgevat om Trainees te werven bij hogescholen en universiteiten. Maar hoe selecteer je vervolgens de meest talentvolle Trainees?

  • Welke kandidaten hebben het meeste potentieel?
  • Hoe kunnen we snel en goed een inschatting krijgen van een grote groep kandidaten?
  • Op welke manier kunnen we tijdens de selectiedag goed in gesprek komen met alle individuele kandidaten?

Intelligentie en competenties als gespreksleidraad

Om onze klant te ondersteunen bij de selectie van de meest passende Trainees hebben we 2 online voorselectiedagen georganiseerd. Op deze dag hebben alle kandidaat-trainees een intelligentietest en een competentietest gemaakt. Intelligentie is een belangrijke voorspeller van succes en voor ontwikkelbaarheid in een functie. Het competentieprofiel van de kandidaten gaf onze klant een mooie en concrete leidraad om het gesprek op de selectiedag direct diepgang en de juiste focus te geven. De selectiedag was hiermee een groot succes en heeft een mooi aantal talentvolle Trainees opgeleverd!

Ontwikkelassessments voor een vliegende start en goede onboarding

De geselecteerde Trainees zijn hun traineeship begonnen met het doorlopen van een aanvullend ontwikkelassessment bij ons. Tijdens de assessments hebben we samen met iedere Trainee naar boven gehaald waar talenten en drijfveren liggen en welke ontwikkelpunten er zijn. De rapportage bevatte een concreet ontwikkeladvies met tips en handvatten voor zowel de Trainee als ook diens nieuwe leidinggevende. Zo kunnen al deze talenten een vliegende start maken en al snel waarde gaan toevoegen aan de organisatie. Inzicht in wat een nieuw talent nodig heeft om zich goed te ontwikkelen, helpt bij een succesvolle onboarding en is een duurzame investering in de relatie met nieuwe medewerkers.